Zwembad schoonmaken: Klaar in vijf stappen! Wacht niet tot het zomer wordt!

Na omruilen van de winter voor de lente, beginnen de zwemfanaten onder ons alweer te denken: “zwembad schoonmaken!” De jaarlijkse grote kuis en het nodige zwembad onderhoud zijn nodig om te kunnen genieten van de eerste zonnestralen. Een zwembad schoonmaken hoeft niet lastig of moeilijk te zijn, als je maar weet wat je precies moet doen! In dit artikel geven we aan de hand van vijf eenvoudige stappen advies voor het zomerklaar maken van je zwembad en de groene aanslag plaats laat maken voor een fris en proper zwembad!

1. Zwembad schoonmaken & waterpeil controleren

Verwijder de winterafdekking en reinig de rolluiklamellen met een algendoder. Verwijder het grof vuil en de bladeren in en rond het zwembad met een schepnet. Reinig dan de randen en de bodem van het zwembad.

Tip: gebruik hiervoor een aangepaste zwembadborstel

Zand en fijn vuil haal je best weg met een manuele zwembad stofzuiger. Nadien kan een automatische stofzuiger het zwembad op regelmatige basis onderhouden.

Vul indien nodig het zwembad bij tot aan de normale hoogte.

2. De technische installatie opstarten

Filterzand verliest na een paar jaar zijn filterende eigenschappen. Zit het zand al langer dan 5 jaar in uw zandfilter? Dan is het tijd om uw filterzand ook eens te vervangen.

3. Het water in balans brengen

Controleer de pH-waarde van het zwembadwater. De waarde moet schommelen tussen 7.2-7.6. is de pH te hoog voeg je pH-minus toe, is de pH te laag voeg je pH-plus toe.

Tip: Los de chemicaliën op in een emmer water. Vul daarbij eerst de emmer met water, voeg dan pas de chemicaliën toe.

Opgelet: Indien uw pH-waarde niet correct is, zal de werking van het chloor niet effectief zijn

4. Chloor toevoegen

Nu het pH-niveau in orde is kan je chloor toevoegen zodat je water helder en proper blijft. Voer indien nodig een shockbehandeling uit.

Gebruik je geen automatische chloordoseerder dien je dit manueel te doen.

Ga hierbij als volgt te werk: schep een emmer water uit het zwembad en voeg een schepje chloorgranulaat toe. Meng dit goed: blijf roeren tot alles opgelost is. Dit mengsel giet je voorzichtig en met kleine beetjes op diverse plaatsen in het zwembad. Laat daarna de filter een tijdje zijn werk doen.

Voor de exacte hoeveelheden dien je altijd de verpakking te controleren!

Tip: Een shockbehandeling met chloor moet je toedienen indien je water er groen uitziet, het water melkachtig is of wanneer er volgens de meeting geen chloor meer in zit maar er toch een sterke chloorgeur aanwezig is.

Dien een chloorshock het beste ’s avonds toe en zwem niet in het water de volgende 24u.

Indien na 24u het water niet helder is kan u best een uitgebreide watertest laten uitvoeren.

5. Zwemmen!

Ben je klaar met het zwembad schoonmaken? Dan ben jij ook klaar voor een spetterende zomer! Veel zwemplezier!!!

Geen tijd of zin om het zelf te doen? Wij verzorgen het onderhoud van je zwembad met plezier en vakmanschap. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Zwembad schoonmaken: Klaar in vijf stappen!